Ontwerp een zorgboerderij!

b47781c8-7f58-45ff-87be-01a0570606e0-original

In de laatste week van juni was Droomjuf voor de TechNetKring NWN te gast op het VMBO Maasland. We gaven daar een techniekweek voor alle eerste en tweede klassen. Het VMBO Maasland staat bekend om leerlingen op te leiden in o.a. de agrarische sector. Op school krijgen ze te maken met dierverzorging, duurzaamheid en milieu. Daarom bedachten wij de opdracht: Ontwerp een zorgboerderij voor mensen met een beperking.

Voor de opdracht waren er verschillende ontwerpeisen gesteld. Zo moest de boerderij natuurlijk milieuvriendelijk en gebruiksvriendelijk zijn en moesten de leerlingen rekening houden met duurzaamheid. Via de ontwerpcyclus van Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL) gingen de leerlingen in groepjes aan de slag met de opdracht.

De leerlingen moesten nadenken over tegen welke problemen ze aanlopen als ze bijvoorbeeld blind zijn en de koeien moeten melken. Of als ze niet kunnen horen en er breekt onverwachts brand uit op de boerderij. De leerlingen moesten met behulp van domotica slimme oplossingen bedenken voor de zorgboerderij. Wat is domotica? Domotica is het toepassen van techniek en elektronica om het leven, wonen en werken makkelijker en veiliger te maken. Hierdoor worden steeds meer dingen automatisch gedaan met bijv. afstandsbedieningen, sensoren, apps en computers. Voorbeelden van domotica zijn bijvoorbeeld de digitale oven, rookmelder met app, camerabewaking, automatische verlichting, tijdschakelaars etc.

Alle leerlingen maakten in groepjes mooie creaties en ontwerpen. De ene groep was creatief met Lego, de ander weer met karton, hout en papier. Ook hadden verschillende groepen hun ontwerp helemaal gemaakt in Minecraft. Op vrijdagochtend mochten de groepjes hun ontwerpen presenteren voor een vakkundige jury. De juryleden van de bedrijven Lely, Dijkstaal en Dahlman waren erg geïnspireerd door de prachtige ontwerpen en ideeën die de leerlingen hadden gemaakt. Uiteindelijk waren er vier winnende groepen die met een fantastische prijs de zomervakantie ingaan. Bent u benieuwd geworden en wilt u nog meer leuke creaties en ideeën zien? Kijk dan naar de gemaakte ontwerpen op onze website.

Wilt u meer weten over deze techniekweek of bent u benieuwd naar de mogelijkheden op uw school? Neem dan gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *